Rasen erkändes 1987 i Sverige och Danmark under namnet dansk-svensk gårdshund. Den har sedan gammalt funnits på lantgårdar i Danmark och Sverige. Den har använts som vakthund, råttfångare och sällskap. Man tror att den har sitt huvudsakliga ursprung dels i pinscherraserna och dels i de brittiska vita jaktterriern.

Gårdshunden är en liten, pigg, frisk, sund och mångsidig familjehund, som lätt anpassar sig till de flesta situationer. Hundsporterna agility, freestyle, spår, lydnad, bruks och utställning lämpar sig bra som aktiviteter. Många tränar o tävlar också viltspår.

För att vara en gårdshund behöver hunden ha vissa egenskaper som t ex stark flockkänsla, livligt temperament, vara nyfiken, uppmärksam och ha mkt arbetsvilja. Den tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt och kräver ganska mycket aktivering. Trots att den dansk/svenska gårdshunden ser liten och söt ut är det en ganska ”krävande” hund. Den behöver någon form av regelbunden, daglig stimulans för att må bra.  Sen är den en riktig kelgris som gärna kryper upp i knäet och kopplar av.   Den är en utpräglad väktare som omedelbart slår larm om främlingar kommer in på hemområdet. Den bildar snabbt ett revir. I övrigt är den dock inte en ”skällig” ras, utan tvärtom tyst. Den fungerar väl med andra hundar av olika raser och umgås särskilt gärna och utmärkt med sina rasgelikar. De kan samlas i stora grupper och umgås utan vare sig skällande eller slagsmål. Den dansk/svenska gårdshunden är en mångsidig ras som lätt anpassar sig i de flesta situationer.

 

Den älskar sin familj och är den trogen. Den mår inte bra av att vara borta från familjen mer än några timmar dagligen. Den vill inte heller vara utestängd från familjen när alla är hemma, utan vill vara där ”flocken” är.   Kroppskontakt och värme, (gillar att ligga i solen en het sommardag) är viktigt, som att sitta i knäet eller krypa ner under täcket i sängen.  Gårdshunden fungerar oftast bra ihop med andra djur som kan finnas på en gård och är glad i barn.

Gårdshunden är snabbtänkt, klok och påhittig. Livet med en gårdshund blir aldrig tråkigt. Om den skulle bli uttråkad visar den det genom att aktivera sig själv och därigenom sin matte/husse.  En rejäl motionsrunda är alltid bra, men den vill gärna använda huvudet också. En stunds nosaktivering, leta godis eller hitta gömda leksaker utomhus gör den väldigt nöjd.

Den är en robust hund som tål och tycker om det mesta. Den är släthårig och har ingen underpäls. Det innebär att de ibland fryser, vilket man lätt kan avhjälpa med ett varmt skönt täcke. Vissa gårdshundar har en  hel del jakt isig, och då får man lägga ner mycket träning på inkallning för att kunna ha den lös i skog och mark.

 

En gårdshund behöver p ga sin påhittighet och sitt livliga temperament  ha en uppgift. Med lagom dos av kärlek, mat, motion och aktivering får du en kamrat som gör allt för sin husse/matte. Liten, pigg, frisk och sund – dansk/svensk gårdshund.

-          En gårdshund är en trevlig familjehund som kräver delaktighet och aktivering.

-          En gårdshund är en hund att ta med sig på alla former av spännande äventyr.

-          En gårdshund blir med vänlig och konsekvent behandling den trognaste kompis man kan önska sig.

-          En gårdshund älskar närhet och blir den bästa sängvärmare du kan få.

-          En gårdshund är väldigt mångsidig och kan användas till agility, freestyle, lydnad, spår etc.

 

Finns mer intressant läsning på den Dansk/Svenska rasklubben.

 

 
 

Kommentarer