Sjukdomar

Den dansk svenska gårdshunden är mycket frisk o sund med det kan ändå vara bra att känna till några av de  sjukdomar som uppstått

Höftledsdysplasi (HD)
En skada på höfterna som hunden kan ha mer eller mindre problem med.
Avel på dansk svenska gårdshundar bör bara ske med hundar som är friröntgade med A el B på höfterna. De som har C, D eller E bör inte förekomma i aveln. Man bör även vara uppmärksam på kullsyskon och nära släktingar så att även de har bra HD status. När man HD röntgar så sänds det automatiskt in till SKK och de läser av bilderna, sen kan alla läsa resultatet på
www.skk.se hunddata.

Det finns även en höftskada  som heter Legg Perthes (LP). Den orskakas av en cirkulationsrubbning i skelettet som gör att blodkärlet till höftledskulan störs vilket leder till att benvävnaden i lårbenshuvudet bryts ner.
 Debuterar i 5-12 mån åldern. Anses ärftlig och orsakas av en gen som krävs i dubbel uppsättning (från både mamman och pappan) för att skadan skall visa sig.  
 
Finns även fall av Patella luxation.  Knäskålen kan vid denna defekt flyttas ur sitt normala läge utåt eller inåt. Drabbade hundar kan  vara helt eller periodvis symtomfria. Mer eller mindre tillfällig hälta kan uppstå och vid grava fall kan det vara kronisk hälta och en knäande gång.

PRA eller progressiv retinal atrofi, som
förkortningen står för är en ärftlig sjukdom. Det betyder en fortskridande förtvining av näthinnan. En sjukdom som leder till blindhet hos hundarna.

PLL är en annan ögon sjukdom som är allvarlig och som kan ex. leda till smärta, glaukom och blindhet. Man har i dagsläget hittat en genetisk mutation som är inblandad i sjukdomen. Det är denna mutation man letar efter vid gentestet. PLL är som utgångspunkt recessivt nedärvt, vilket innebär att hundar som ärver gendefekten av båda föräldrarna blir sjuka.